Say I'm clean

Jag blir skakad av vad som finns bakom mig
och jag fruktar det som än ligger framför mig

Tiden är ovis står och trampar på mitt bröst
Trånar efter en definition av min situation

Jag springer
och tittar aldrig tillbaka över mitt eget berg

Stannar kvar i världsräkningen jag känner till just nu
Väntar in en nanosekund när jag klättar över till andra sidan
och jag kan känna tillit igen.

Mitt spotifyhjärta

Jag tänkte dela med mig lite av min drös av spotify-listor som bara ligger där i vänsterspalten och väntar på att bli spelade och älskade. Jag har liksom inte tid att lyssna på alla listor som jag knåpar ihop, det är bara en liten fin besatthet att skapa en ny och känna att man har en rykande färsk musiklista. Ändå lyssnar jag på samma lista mest för jämnan. 


Pollenchock, söndermark och kungen
Som ni kanske hör på titeln om ni nu är Winnerbäck-fans så är detta en spellista tillägnat just det - kungen. Alla mina 45 favoritpärlor skrivna av Lasse, som aldrig blir uttjatade, som passar i alla väder, i alla känslor och i alla lägen. Lars Winnerbäck är väl den där känslan som ibland rymmer upp varenda cell i hela kroppen, som man inte riktigt kan sätta fingret på. Det är någonting som bara ligger där och antingen skaver eller bara sprudlar. Det är det som finns i den här listan.
 

This is not a lovestory, it's a story about love
En lista som handlar om den där jävla kärleken som måste drabba oss alla. Och eftersom vi alla säkerligen har fått se både den där sockriga drömmen när man går omkring med ett leende över läpparna från morgon till kväll, när det nästan svider i magen av de där fjärilsvingarna som hotar att flyga ut rakt igenom buken men också det där djupaste hålet som gör man drar för persiennerna, täcket upp över huvudet och inte pratar med någon på en hel vecka, så är det en väldigt hångel- och gråtvänlig lista på en och samma gång liksom.


Hjärta rimmar på smärta
Bara låtar som gör att det går sönder i mig av olika anledningar.


Kedjeröker naken på ditt golv
Egentligen vet jag inte riktigt temat på den här listan. Det är väl mer en feeling, den där känslan som man har när man står och lagar en söndagsgryta till hela familjen, eller när man kedjeröker i sina finaste högklackade skor på en kylig höstbalkong hos någon man inte känner, när man ligger där halvt naken (både bokstavligt och psykiskt utlämnad) i ett hav av lakan och bara tittar rakt upp i taket och undrar vart man gjort av sig själv, eller när man spelar igenom hela sin skivsamling och kommer på att den där låten var ju faktiskt riktigt bra. Den känslan i en mer musikalisk form.


Sleepless in Kallhäll
Såna där nätter när man nästan vill vända ut och in på sitt skinn bara för att få lite ro. Såna nätter när det behövs lite fint gitarrplinkande och mjuka honungsröster till musik som kan ta ned andningen på en bekvämare nivå och som kan få hjärtat att slå i rätt frekvens igen.


Those dancing days

Låtar som får det att sprätta i benen. Som får mig att studsa i stolen. Som får mig vilja springa ut och bara ränna rakt igenom varenda skog jag kan ta mig igenom. Som jag vill dansa mig alldeles svettig till. Som jag vill peppa till. Som jag vill laga mat till en fredagkväll innan utgång. Ni förstår. Men det är inte de där typiska radiodängorna utan mer studsig och poppig musik som ger en elektronstötar i partyådrorna.


Skivor
Ja, skivsläpp som under de senaste åren varit lite extra fina helt enkelt. Att dricka en kopp te till, att plugga till, att röka till, att sjunga till, att somna till eller att bara vara till. Massor med fint från en och samma artist.


Hoppas det här skänker glädje till någon själ där ute. Den här musiken har gjort mig lycklig (och kanske olycklig) otaliga gånger. Musik ska spridas vidare. Kärlek till er.

Underbara måndagarJag har en teori om att om måndagarna går åt helvette, så kommer veckan i allmänhet vara ett enda stort kaosartat problem som äter upp en likt en cancersvulst. Något sånt ungefär. Och min måndag började med att jag försov mig, vilket jag sällan (!) gör. När jag äntligen är på väg till skolan med frukostfrallan i handen och håret som ett skatbo, börjar allting snurra och jag blir kräkfärdig inom loppet av en hundradels sekund. Måste sätta mig ned och ta en lång andningspaus innan jag ens var förmögen att entra skolan.

Jag åker hem igen för att det känns som att klassrummet krymper, ligger och kallsvettas i soffan hela dagen, somnar och får tjusiga kuddavtryck i hela ansiktet. Sedan middagstid har jag kämpat med att skriva ett tal i svenska C, någonting jag säkerligen hade klarat på någon timme eller två i vanliga fall. Jag är inte ens färdig än. Observera klockslaget.

Jag kan lika gärna gå och lägga mig nu och vakna på söndag kväll alltså.

Väsentligt

Saker jag har
En cykel
Föräldrar
Morföräldrar
En syster
En bra vän
En dålig vän
Handfull pengar
Ett Samvete
Massor med tid

Saker jag inte har
Någon att sova bredvid i natt
Träningsskor
(Vilken lättnad att inte-listan blev kortare)

5 hatkärlekar


Förhållanden


Hösten


EnsamhetMän


Laster

Hatkärlek i sig är ju en slags hatkärlek också.

Sunday oh sunday

Idag var jag på 2 kilometersloppis i Aspudden. En skjorta, en jacka (?), en t-shirt, ett Cheap Monday-linne, en American Apparel-magtröja, en Cheap Monday kjol + en halsduk, en axelremsväska plus ett par örhängen, en till kofta och en mössa rikare blev jag, men bara tre hundralappar fattigare.
Så overkligt kalasbra! Och solen sken, det kryllade av härliga människor och så fick jag lite picknick lunch på det.

Nu ska jag äta lax- och spenatlasagne, citronchoklad och honungsmelon framför valet.

MonkiAUTUMN


För att allt med musik är vackert

Vad lyssnar du på just nu?
Crosses - Jose Gonzalez

Nämn en låt som gör dig ledsen.
Jag har en hel uppsjö med låtar som får mig att gråta på stört, oavsett vart jag befinner mig. Men närmast hjärtat just nu är White Blank Pages med Mumford & Sons och Brustna hjärtans höst med Lars Winnerbäck.

Vilken är världens mest störiga låt?
Måste ju vara Skaka rumpa med Sean Banan. Det tog ett tag innan jag lyssnade på denna omtalade låt och jag förstår precis varför. Vill ungefär kaskadkräkas över misshandeln av musik.

Favoritband/artist, of all time?
Lars Winnerbäck. Ord är överflödiga. Igår, idag och imorgon kommer hans ord och hans melodier fylla upp alla befintliga skrymslen i mig.Band/artist du nyligen upptäckt?
Jens Lekman. Jag har lyssnat på honom förut, men aldrig insett charmen. Ni vet, en sån där artist som man har laddat ned alla låtar av, man har en drös på iPoden, men man lyssnar aldrig riktigt. Nu har jag väl förstått den riktiga romantiken med hans musik.

Bäst kvinnliga röst?
Jag har varit fullkomligt såld på Amanda Jenssens röst sen första gången hon sjöng inför Sverige. Sen tycker jag att Lisa Ekdahl sjunger som en ängel. Hennes engelska låtar är så vackra att man försmäktar.

Bästa manliga röst?
Riktigt orättvis fråga, jag tror att alla som känner mig vet att jag hamnar i en annan dimesion när jag hör en kille som kan sjunga gudomligt. Men om jag måste säga bara en endaste i denna sekund skulle jag nog säga Paolo Nutini som sjunger rent, raspigt och fullkomligt underbart på samma gång.

Vilken musikstil lyssnar du mest på?
Singer/songwriter utan tvekan, i kombination med indie pop.

Vad lyssnar du på när du vill bli glad?
Name The Pet eller Timo Räisänen, kan sitta och studsa i stolen. Och Billie the visions låtar som är lite gladare fungerar i alla lägen också.

Vad lyssnar du på när du vill lugna ner dig?
Bon Iver, den perfekta sov- eller badmusiken.

 
Senaste konserten?
Sophie Zelmani på den lilla scenen på Gröna Lund, med den finaste jag vet och regn.

Vem eller vilka lyssnar du på mest just nu?
Mumford & Sons

Mest hatade bandet/artisten?
Jag tycker väl i allmänhet att man inte ska hata någon typ av musik. Men jag kan väl emellanåt störa mig på dålig r'n'b, men sen står jag ju där en lördagkväll på någon stel hemmafest och dansar till just dem låtarna. Så allt är relativt. Dansband är jag väl inte så himla hej på heller, speciellt inte om de gör förskräckliga covers på låtar som faktiskt är rätt bra.

Låt som får dig att tänka?
Egentligen allt med Lars Winnerbäck. Kan inte välja en.

Har du någonsin dejtat en musiker?
Om jag får kalla Emil för musiker (får jag det?) så ja, det har jag.

Önskar du att du var musiker?
Det är väl en rätt generaliserad fråga, men jag älskar ju musik ända in i ryggmärgen och visst känner jag ibland att jag säkert skulle vara kalasbra som musiker om jag bara hade alla delar på plats. Jag sjunger jämt hemma och jag drömmer väl om att kunna spela gitarr men det är bara petitesser.Bästa tjejbandet?
Upptäckte nu att jag i princip inte lyssnar på några tjejband alls. Men Cocorosie kan man alltid lita på, helt drömsk och luddig musik som ger en illusioner av att vara påverkad. Haha.

Vad tycker du om klassisk musik?
Det påminner mig mest om lågstadiet när jag hade en lärare som hette Viola, som tvingade oss lyssna på den ena klassiska skivan efter den andra i klassrummet medans vi skulle skriva dikter om bullbak och mossa i skogen. Så jag tycker väl att det är nostalgiskt, och så tänker jag på morfar. Men inte mer än så.

Vad tycker du om countrymusik?
Nej. Det är vad jag tycker.

Vad tycker du om death metal?
Kan förstå att man tycker att det är bra och givande, men jag skulle nog inte lyssna på det själv.

Senaste STORA bandet du såg live?
Har ju lyckats missa precis alla band jag ville se på Gröna lund i somras, så har inte sett något riktigt pangstort sedan Lars Winnerbäck i december, bortsett från småspelningar.

Lyssnar du på musik på främmande språk?
Franska gör vilken låt osm helst tjusigare, så franska låtar går hem.

Om du var ett instrument, vad skulle du vara då?
Ett gammalt pianoLyssnar du på radio?
Ibland lyssnar jag på Morgonpasset i P3, men inte annars.

Gillar du MTV?
Igår såg jag faktiskt en ruskigt bra dokumentär om Courtney Love och Kurt Cobains liv på MTV. Men bortsett från det har jag nog inte ens tittat på MTV på flera månader. Så njae.

Vilket låt beskriver dina känslor just nu?
After all med William Fitzsimmons

Låt(ar) som beskriver ditt liv just nu?
The Aftermath med Kashmir

Kan du namnet på alla bandmedlemmar du lyssnar på just nu?

Jag må vara musiknörd men jag har ett liv också. Jag tror de enda bandmedlemmarna jag kan i ett helt band är The Beatles, haha.

Vilken känd musiker skulle du gifta dig med om du fick chansen?
Öh. Behöver jag svara? Winnerbäck såklart så han kunde spela lite ostämd gitarr och sjunga lite skeva visor för mig de där nätterna när det är så svårt att somna.

Ditt favoritsoundtrack (film)?
All musik i 500 days of summer! Åh så bra.

Vad lyssnar dina föräldrar på?
Min mamma lyssnar på rätt mycket pop, typ Oskar Linnros, Tiger Lou, Veronica Maggio, Amanda Jenssen och sånt. När jag var yngre lyssnade hon mycket på soul och Kent vad jag kan minnas. Min pappa har hårdrock i varenda åder. Metallica, Iron Maiden och sånt tjaffs. Han har till och med en Iron Maiden-tatuering.. 

Vad lyssnar du på precis NU?
The Aftermath med Kashmir

Använder du bandtröjor?
Nej, men skulle verkligen vilja ha någon sliten t-shirt med några år på nacke


Och när vi ändå pratar musik, en septemberlista med bara massor med blandat!

Gör din röst hörd
På söndag slår alla vallokaler upp portarna för röstning.
Har man inte förtidsröstat är det alltså sista chansen att vara en del i ett mycket viktigt beslut som kommer påverka oss alla här i det land vi lever i.

Jag personligen har inte åldern inne för att rösta än tyvärr, men jag hoppas innerligt att jag kan nå ut till er läsare som har turen med er. Att rösta är en symbol för det demokratiska och välfungerande samhälle som vi bor i och jag tycker vi ska ta vara på varenda sekund och njuta av privilegierna som detta för med sig. Att varje människa, kvinna, ungdom, äldre och medelålders, har rätt till att göra sin röst hörd här i Sverige är anmärkningsvärt. Det är någonting vi alla ska vara stolta över, men också försöka hålla vid liv.

Ni som inte riktigt vet vad valet innebär, ni som tycker att alla olika partier och block bara är en enda stor röra - ta er tid! Läs på, både på nätet och genom att titta på de innehållsrika debatterna där partierna får ta ställning i olika viktiga frågor för detta som går på tv just nu. Imorgon kan ni till exempel se "Min statsminister" på Tv4, där Mona Sahlin och Fredrik Reinfeltd ställs inför varandra.

Det finns ingen ursäkt till att inte rösta. Det finns människor världen över som önskar innerligt att de hade möjligheten att kunna påverka på den plats där de faktiskt lever. Du, jag och vi allihopa har möjligheten att förändra, påverka och föra vårt land framåt i tiden. Och det är någonting oerhört vackert som ni bör gå och ta tag i på söndag.

Dessutom, låt ditt val endast tala för dig. Det är individuellt och du ska rösta med hjärtat.


Eighteen


Igår fyllde min solskenssaga vuxen. Hon som jag kan berätta allt för utan att hon dömmer mig, hon som jag bara kan vara med utan att behöva tänka, hon som skrattar åt mina tråkiga skämt, hon som spontant slänger ur sig roliga kommentarer med varierande intelligensnivå, hon som har det tokigaste humöret i universum, hon som är obeskrivligt kärleksfull på fyllan, hon som lyssnar med hela sitt hjärta, hon som alltid har kloka råd, hon som vet precis vad jag tycker och tänker, hon som ska "ta tag i träningen", hon som älskar nudlar, hon som försover sig, hon som är min vapendragare, min blonda kompanjon och min partner in crime. Hon fyllde arton igår. Och jag hoppas från botten av mitt cyniska och komplicerade hjärta att din dag blev precis så fin som du önskade!

Ganglion

Toodelo sockerärtor. Jag har gått och skadat handen, eller jag har antagligen fått ganglion snarare. Förr i tiden botade man det genom att slå en bibel på det drabbade stället. Kanske värt ett försök? Hur som helst gör det fruktansvärt ont och jag vill mest bara sova och äta glass. Nu ska jag äta gryta med den finaste pojken på jorden. Hoppas ni står ut med lite tomhet. Kärlek.

Tänder

Tillverkar ett halsband, trär på en del bit för bit
Mjölkvit emalj och saft som pulserar ut ur de urgröpta hålen
Skapar tomrum med bara en tång och min egen kroppsliga kraft

Järnsmak som exploderar i min mun
Den varma smaken av kroppsvätska som sipprar igenom gluggarna
Skrattandes trär jag på tand för tand
Låter dem pryda min hals

Mycket intelligenta tankar

Har stört ont i ryggen hela tiden
Har ännu mer stört lång håltimme
Har ingen ork att ha biologi till klockan fem
Har gett mig in på att planera studenten
Har dessutom tagit på mig en hel kryssning
Vill ha helg nu nu nu, bara imorgon kvar
Känner mig som en efterbliven fruktkaka

Hejdå.


Kan inte alla män i hela världen se ut precis såhär?Jon Kortajarena

Ikväll ska jag se..


RSS 2.0