10 melodier

Nu har jag knåpat på ett inlägg under en lång tid och nu känns det äntligen färdigt. Med hela mitt hjärta utlämnat, för musiken är allt för mig, så ger jag er en inblick i det som spelar mer än roll för mig. Mina tio favoritlåtar - någonsin.

Lars Winnerbäck - Elegi
Om det är någonting jag inte kan beskriva med ord så är det nog just den här låten. Jag är nog till och med bättre på att beskriva kärlek som är den mest abstrakta och diffusa jävla känslan i världen, än vad jag är på att beskriva Elegis plats i mitt hjärta. Den har på riktigt hjälpt mig. Vart enda ord sitter i ryggmärgen, jag kan sjunga den baklänges, jag kan gråta till varje liten ton och jag känner så mycket att jag varken vet in eller ut. (Och videon, bara svartvitt, avklätt och hundra procent Lars Winnerbäck.)

Mumford & Sons - White blank page
Den här låten är helt avskalad och naken. Jag älskar tonläget i rösten, som om sångaren håller på att brista ut i gråt när han tar varje ton. Orden känns sanna och de är så vackra, hela lyriken är som en lång honungslen och smärtsam dikt. Det här är ord som jag själv ibland önskat att jag haft till beredskap när jag känt mig hjälplös.

The Dodos - Walking
En låt om att tiden inte ska spenderas på fel personer. Och ibland är man så pass blåögd att man inte vet bättre, att man inte kan släppa och aldrig se tillbaka. För det är en svår sak att ta sig mod till. Den här låten får i alla fall mig att tänka till, att våga lite mer än jag kanske skulle gjort i andra fall. Den får mig att tro på att jag är den viktigaste i mitt liv och därför måste jag ta mitt eget förnuft till fånga ibland.

Johnossi - Summerbreeze
Om att kärlek inte är någon sockerklibbig dröm, utan faktiskt rätt jävlig oftast. Och att alla som ens har mage att tro annat är bokstavligen efterblivna och att de är dessa människor som kommer ligga ensamma om nätterna och aldrig känna till riktig frihet. Den är både sorglig, mycket sann och gör en aning ont mellan raderna. En låt som fått mig att gråta helt utan anledning många oräkneliga gånger.


Donkeyboy - Ambitions
Jag vet egentligen inte riktigt varför jag älskar den här låten så mycket som jag gör. För oftast ger jag min själ till de sånger som har en text som är fullkomligt briljant. Den här texten når långt, men inte hela vägen. Det är kombinationen av sångarens hesa röst, musiken och trovärdigheten i orden. Och för att den känns väldigt mycket som ett tillbaka hugg till någon som verkligen förtjänar det.

Alphaville - Forever young
Den mest geniala texten som någonsin skrivits. Åh, den är så fin. Vacker på alla sätt och vis. Tänker nog faktiskt inte beskriva den här vidare mycket heller. De flesta har hört den, och har man inte det måste man nog låta orden lägga sig till rätta på egen hand.
Bon Iver - Skinny love
Den här låten påminner mig mycket om olycklig kärlek, känslor som skadar mer än ger en glädje och hur det känns när allt man kämpat för bara rasar i ruiner framför ens ögon. Väldigt hjärtskärande, speciellt när han sjunger live. Det nästan sticker i hjärtat och ögonen tåras inom loppet av en sekund vissa gånger när jag hör den här.

Isak Strand - Skinny boy
En låt som gör mig alldeles mysig och flirtig. Om att vilja ha någon så himla mycket även om man inte känner personen. Den handlar om begäret och romantiseringen. Min bästa hångellåt. Om man kunde sjunga när som helst och till vem som helst så skulle jag sjunga den här till varenda vacker pojke jag någonsin fick syn på.

Kings of Leon - Manhattan
Den här känns väldigt jag. Lite hur jag ser på mitt liv, att man ska ta mycket med en nypa salt, dansa sig igenom nätter lika så problem, att man ska svepa vinet och gå ut i världen med huvudet högt. Det galna och roliga i livet är här och nu så tiden ska inte spillas. Känner så mycket kärlek för de flesta låtar Kings of Leon har gjort, de sjunger om många saker som är tabubelagda på ett revolutionerande sätt och det är beundransvärt.

Billie the vision and the dancers - A man from Argentina
Den här lyriken är också genial, kanske inte fullt så genial som Forever young, men oerhört skärpt och vacker. Om att längta tillbaka, önska innerligt att det bara fanns en knapp som kunde föra tillbaka en till den där stunden när ingenting kunde gå sönder. Om att naiviteten och trångsynheten kan ge en glädje för en liten stund. Och ibland spelar den där lilla stunden mer än allt.

Kommentarer
Postat av: Madeleine

sånt här tycker jag om mycket, när man får ta del av en annans själ genom musik. tack för det.

får man låna idén?

2010-11-08 @ 16:46:38
URL: http://sisterdisco.blogg.se/
Postat av: Anonym

tänkte bara kolla med dig, du har väl inte missat att gunnar ardelius tredje bok har kommmit ut?! det är ju fantastiskt!! :D

2010-11-10 @ 18:24:09
Postat av: pamela

så många favoriter vi har gemensamt (

förutoom donkeyboy-låten då. jag klarar inte av den. men smaken är som baken väl.)och du skriver på ett fantastiskt fint sätt.

puss + pop!

2010-11-11 @ 17:10:30
URL: http://pamcakes.blogg.se/
Postat av: Madeleine

jag lånade din idé och du kan läsa/lyssna här om du vill: http://sisterdisco.blogg.se/2010/november/10-favorite-songs-ever.html

puss!

2010-11-15 @ 13:08:16
URL: http://sisterdisco.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0